sigma_logo

Proces proizvodnje

U proizvodnom pogonu u Rumi, koji se prostire na 5.977 m2 smeštena je hladnjača kapaciteta 1.200 tona. U hladnjači se prerađuje povrće koje se otkupljuje od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava, sa kojima preduzeće SIGMA-AZ ima dugogodišnju dobru saradnju. Saradnja se odvija tako što se prati kompletan proizvodni ciklus svakog poljoprivrednog proizvođača i to od isporuke semena ili rasade do kosidbe, odn berbe proizvoda. Najveći udeo u preradi ima spanać, karfiol, brokoli, mrkva, paradajz, paprika, krompir...

Opran, očišćen, po potrebi isečen proizvod se blanšira. Blanširanje podrazumeva zaranjanje proizvoda u vodu temperature 60-70ºC, koja je zagrejana putem pare, na par minuta u zavisnosti od proizvoda. Blanširan proizvod ide na hlađenje a potom smrzavanje koje se odvija u trakastom-protočnom tunelu za smrzavanje pri temperaturi od -40 do -45ºC. Smrznut proizvod se pakuje i odlaže u komore na temperaturu od -18 do -20ºC. Svi proizvodi pakuju se u komercijalna pakovanja od 450g, HoReCa pakovanja od 2kg i rinfuzno 10kg.

SIGMA-AZ je jedini prerađivač spanaća u Republici Srbiji. Do skora rađena kaša spanaća zamenjena je mlevenim spanaćem, čime je postignuto da se list spanaća seče na krupnije komade, a time da se sačuva ukus svežeg spanaća.

2010. godine SIGMA-AZ je investirala u savremenu mašinu za grilovanje povrća, jedinstvenu u Srbiji. Radi se o specifičnim, visokocenjenim i na svetskim tržištima skupim proizvodima. Naše tržište je takvim proizvodima samo delimično snabdeveno uvozom iz nekih zemalja Evrope. Široka je paleta proizvoda koji se mogu grilovati, a neki od najčešćih su: paprika, plavi patlidžan, tikvice, mrkva, crni luk, brokoli, gljive...

Sam proces grilovanja se obavlja tako što se opran i isečen proizvod (na odgovarajuće forme) ravnomerno ulaže u peć za grilovanje. U peći se pri temperaturi od 300-350ºC u odgovarajućem vremenskom intervalu (zavisno od vrste povrća) obavi direktan termički tretman. Tako izgrilovan proizvod ide na hlađenje i potom smrzavanje.

SIGMA-AZ doo   Dr. Ivana Ribara 136/5 Novi Beograd, Beograd | tel/Fax: +381 11 318 5678
Pogon hladnjača Ruma - Industrijska 35, Ruma | tel: +381 22 430 989 fax: +381 22 430 695